Oatmeal Muffins ( Muffins de Aveia)

11 Jul

Alex has recently discovered that his cholesterol and triglycerides are not as good as we thought! So we adapted ourselves to a grains diet and we try to add oatmeal to everything! He is doing fantastic and I am sure he is blood is healthier now!

I love to bake but I had to slow down because I don’t want to tempt him, but the other day I couldn’t help myself! I found this Oatmeal Muffin recipe from the blog 101cookbooks.com and I had to give it a try!

The muffin is pretty healthy, it has whole wheat flour, not too much sugar. The only thing is the amount of butter, but I reduced it and the muffin tasted just fine! I also add cinnamon to taste and dry currants. I am sure you can add nuts and other dry fruits if you want!

Also, the muffin is covered with this amazing oatmeal crumble!

Hope you enjoy it!

Crumble topping:
scant 3/4 cup / 3 oz / 85 g whole wheat pastry flour
1/2 cup / 1.5 oz / 45 g rolled oats
1/2 cup / 2.5 oz / 70 g natural cane or brown sugar
scant 1/2 teaspoon fine grain sea salt
1/3 cup / 2.5 oz / 70 g unsalted butter, melted

Muffin batter:
1 cup / 3.5 oz / 100 g rolled oats
3/4 cup / 3.5 oz / 100 g unbleached all purpose flour
3/4 cup / 3.5 oz / 100 g whole wheat pastry flour
1/2 teaspoon baking soda
scant 1/2 teaspoon fine grain sea salt
7/8 cup / 7 oz / 200 g unsalted butter, plus more for greasing pan( I used 100g)
1/2 cup / 2.5 oz / 70 g natural cane or brown sugar
1 1/2 cups / 12 oz / 350 ml plain yogurt
2 large eggs, whisked

Preheat oven to 350F / 180C. Butter one or two muffin pans generously. I didn’t use paper liners, and I’m glad I didn’t. Place oven racks in top third of oven.

Get your crumble topping for your muffins started first. Use a fork to combine the flour, oats, sugar, and salt in a bowl. Stir in the melted butter. Divide the mixture into three portions, and use your hands to form into three flat-ish patties. Place the patties in a bowl in the freezer for about ten minutes.

Now, onto the muffin batter. In a medium bowl combine the oats, flours, baking soda, and sea salt. Set aside.

Melt the butter in a small saucepan. Remove from heat and stir in the sugar. Whisk in the yogurt, and then the eggs. Pour the wet ingredients over the dry and stir just until combined. Do your best to avoid over mixing.

Pour the batter into the muffin tins, filling each 3/4 full. Pull the crumble from the freezer and break it up into small and medium pieces. Sprinkle the top of each muffin with crumble, place the muffins in the oven and bake 30 – 35 minutes or until tops are golden and a toothpick comes out clean. Let cool just a minute or so, then turn out onto a cooling rack – important!

Makes about 1 1/2 dozen muffins.

Prep time: 10 min – Cook time: 35 min

Alex descobriu recentemente que seu colesterol e triglicérides não são estão bons como pensávamos! Por isso, adaptamos uma dieta de grãos e tentamos adicionar aveia em tudo! Ele está seguindo tudo direitinho e tenho certeza que  o sangue dele já está mais saudável agora!

Adoro fazer bolos, mas eu tive que diminuir a quantidade de bolos porque eu não quero tentá-lo, mas no outro dia eu não consegui me segurar! Eu encontrei esta receita de muffin de aveia do blog 101cookbooks.com e eu tive que dar uma experimentar!
O bolinho é muito saudável, tem farinha de trigo integral e pouco açúcar. A única coisa é a quantidade de manteiga, mas reduzi, e o muffin ficou ainda uma delicia! Eu também adicionei canela a gosto e passas secas. Tenho certeza que você pode adicionar nozes e outras frutas secas se quiser!

Além disso, o muffin é coberto com este incrível crumble de aveia !

Espero que gostem!

Crumble cobertura:

3/4 xícara escassa / 3 oz / 85 g farinha de trigo integral
1/2 xícara / 1,5 oz / 45 g de aveia 
1/2 xícara / 2,5 oz / 70 g de cana natural ou açúcar mascavo
1/2 colher de chá sal 
1/3 xícara / 2,5 oz / 70 g de manteiga sem sal, derretida

Muffin massa:
1 xícara / 3,5 oz / 100 g de aveia 
3/4 xícara / 3,5 oz / 100 g de farinha de trigo crua
3/4 xícara / 3,5 oz / 100 g farinha de trigo integral
1/2 colher de chá de fermento 
 1/2 colher de chá sal 
7/8 xícara / 7 oz / 200 g de manteiga sem sal, e mais para untar a assadeira( eu usei 100g)
1/2 xícara / 2,5 oz / 70 g de cana natural ou açúcar mascavo
1 1/2 xícaras / 12 oz / 350 ml de iogurte natural
2 ovos grandes, batidos

Pré-aqueça o forno a 350F / 180C. Unte uma ou duas assadeiras de muffins. Eu não uso forminhas de papel, e eu estou feliz que eu não usei porque pode grudar no muffin.

Faça a cobertura para seus bolinhos  primeiro. Use um garfo para combinar a farinha, a aveia, o açúcar e o sal em uma tigela. Misture a manteiga derretida. Divida a mistura em três partes, e use as mãos para formar-se em três discos. Coloque os disco em uma tigela no congelador por cerca de dez minutos.

Agora, para a massa dos bolinhos. Em uma tigela média combine a aveia, farinhas, o fermento e o sal. Reserve.

Derreta a manteiga em uma panela pequena. Retire do fogo e misture o açúcar. Misture o iogurte, e em seguida, os ovos. Despeje os ingredientes liquidos sobre os secos e misture pouco, apenas até que tudo esteja uniforme.

Despeje a massa nas assadeiras de muffin, enchendo cada cheio 3/4. Tire a cobertura do congelador e divida-a em pedaços pequenos e médios. Polvilhe a parte superior de cada muffin com o crumble, coloque os muffins no forno e asse por 30 – 35 minutos ou até que os muffins estejão dourado e um palito saia limpo. Deixe esfriar apenas um minuto ou assim, então desenforme e deixe esfriar sobre uma gradinha – importante!

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